Thursday, February 26, 2009

KITA n DUNIA....

salam.. dengn nama Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. dah lame tak tulis dan tak ade idea nk menulis.. hmmm...


Minggu lepas, modul alergi n imunology tamat dan result pun dah kuar.. rase cuak time result kluar coz tak yakin masa buat ujian akhir hari tu, tapi kite kne berusaha dengan bersungguh2 dan kembalikan niat kiat kepada Allah dan setelah berusaha maka bertawakal kepada Allah.. Alhamdulillah result ok..=)

Abis je ujian akhir modul ari tuh, banyak masa sementara nak tggu sem pendek start..
so, tetiba je saye , dib n ekin decide nk ke bandung tuk berjumpa teman2 kat sana.. huhu.. bandung merupakan pengalamn terbaru untuk saye n menambah pengtahuan dan teman2 baru.. bukan mudah nk bercerita n share sumting ngan orng yg kita mmg tak kenal.. beda amat klu kita bercerita n share ape yg kita faham n dapat tntg islam kat kawan2 yg memang dah kita kenal.. cuak n tak yakin.. tapi kite mesti mencuba yg terbaik dan hasilnya biar Allah tentukan... alhamdulillah smue ok.. cuak terlebih sangat.. huhu

Dalam hidup ni jangan pernah ade rase takot.. rase takut tu hanya untuk Allah.. kite selalu takot kat bende yg tak sepatotnya.. contohnya, takot hantu la., n ape2 lagi la..
kita jarang memikirkan azab Allah diatas segala dosa yg kita lakukan dan memupuk rasa takot pada azab Allah.. akibatnya, membuatkan kita terus terlalai dan terus melakukan dosa.. kalu kita sedar, sebenarnya bnyk lg tnggungjawab kita kat atas muka bumi ni.. Allah tak menjadikan kita tanpa sebarang alasan.. Allah menyuruh kita beribadah n menjadi khalifah.. kita lihat fenomena sekarang ni.. ramai yg islam tapi islamnya seseorang tu tak secara keseluruhan, islam nya hanya pada nama.. tidak pada keseluruhan paada hidupnya. Musuh islam menyerang menggunakan serangan pemikiran dan melakukan serkuler.. agama dipisah kan dalam kehidupan... manusia menjadi lebih cintakan dunia.. mereka lebih mengutamakan kehidupan dunia, mencari kebahagiaan dunia n melupakan sesuatu yg pasti setelah mati kehidupan diakhirat kelak..


firman Allah:

ketahuilah, sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan senda gurau, perhiasan dan saling berbangga diantara kamu serta berlumba dalam kekayaan dan anak keturunan, seperti hujan yang yang tanam-tanamnya mengagumkan para petani; kemudian (tanaman itu) menjadi kering dan kamu melihat warnanya kuning kemudian hancur. dan di akhirat kelak, ada azab yg keras dan ampunan dari Allah serta keredhaanNya. dan kehidupan dunia tidak lain hanya kesenangan yg palsu. (al hadid : 20)


kehidupan dunia ni amat sedikit nilainya.. contohnya kita umpakan dunia tu mcm roti kering dan syurga tu sebagai nasi beryani.. manusia sekarang berebut nk amek roti kering, padahal roti kering je pon.. mereka tak anasi beryani yg amat enak ade kat sebelah tu.. padahal nasi beryani tu lg sedap lg dari roti kering tuh.. mcm tu la perumpamaanye.. mereka lebih kepada mencintai dunia sehingga lalai melakukan perintah Allah n melupakan nikmat yg telah Allah janjikan yg lebih besar nikmat nye dr dunia iaitu syurga..


firman Allah:

wahai org2 yg beriman! mahukah kamu Aku tunjukkan suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yg pedih. (10)

yaitu kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. itulah lebih baik jika kamu mengetahui..(11)
(surah as - saff )

Allah nk tunjukkn kat kita satu bussiness yg amat menguntungkan.. Allah dah sediakan modal untuk kita n kita tak perlu susah cari modal..

ape modal yg Allah beri kat kita??

lihat kembali nikmt yg kita dapt.. nikmat mata yg boleh melihat, tubuh badan, tangan dan kaki yg boleh bergerak, telinga yg boleh mendengar, akal untuk berfikir...
segala yg ade pada kita terlalu besar nikmat nye.. Allah hanya mahu kita beriman dengaNya dengan bersungguh2 dan berjihad di jalanNya.. dan balasan diatas itu adalah syurga yg didalamnya terdapat pelbagai nikmat yg akal kita sendiri tak terjangkau untuk imagine...


betapa untungnya perdagangan yang Allah nk bagi kat kita tapi kita sering menyalahgunakan nikmat yg Dia bagi... kita kate kita beribadah kepadanya, sejauh mane kecintaan kita dalam beribadah kepadaNYa, atau sekadar menunaikan ibadah sebab kita kne buat klu tak wat dosa... (mengingatkan diri sendiri n teman2).. kita jarang menghadirkan rase kehambaan dan kecintaan kepada pencipta kita yg amat berkuasa keatas diri kita 100% dan rasulNya...


Allah maha pengampun dan pengasih. Kasih sayang untuk hamabanya terlalu banyak.. Allah sentiasa menerima taubat hambaNya..


firman Allah:

katakanlah" wahai hamba-hambaKu yg melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. sesungguhnya Allah mengampuni dosa2 semuanya . sungguh Dialah Yang Maha Pengampun, Maha Penyayang.

dan kembalilah kamu kepada Tuhanmu, dan berserah dirilah kepadaNya sebelum datang azab kepadamu, kemudian kamu tidak dapat di tolong."
(39:53-54)

cbelah bace tafsir ayat 55 dan strusnya..
saye amat menyukai ayat ini.. betapa sayang Nya Allah pada kita tapi kita ti dak menyedarinya.. Allah telah menurukan al - quran kepada kita, tapi kita yg mempunyai tangan yg masih bisa bergerak, mulut yg masih bisa berbicara, hati yg bisa memahami, akal yg masih bisa berfikir, begitu mat malas sekali untuk membaca dan memahami surat cinta yg Allah telah turunkan sebagai petunjuk kapada kita.. malah nikmat yg Allah bagi kita gunakan untuk perkara2 yg tak sepatutnya.

memuhasabah diri dan terfikir seandainya nyawaku diambil saat ini, adakah cukup segala amalan ku di dunia untuk mendapat rahmat Mu dan memasuki syurga Mu... adakah aku telah melaksanakan segala tanggungjawab yang Kau amanahkan. aku malu untuk menghadapMu dalam keadaan tidak menyempurnakan tanggunjawabku.. tetapkanlah hati ku di jalan Mu dan beriku kekuatan untuk terus melangkah..


ameen...


No comments: