Monday, February 2, 2009

mendidik diri

dah lame tak menulis.. sekadar berkongsi..
tahun baru, azam baru..banyak azam yg dibuat but tak satu pon aku berusaha untuk melakukannya..menghabiskan diri dengan bende lagho..sehingga iman menjadi tidak stabil, akibatnye hati rapuh n emosi tak stabil..bile keadaan mcm ni baru nk ingat Allah!! teroknye aku!!:(

bulan januari yg lepas adalh bulan yg membosankan.. xde pape nk wat..means perkara yg befaedah..mase abes mcm tu je..sia2! sibok ngan study, study...kekadang bile kiter terlalu study, niat study tu berubah bukan kerana Allah.. semakin kearah to get excellent result.. huuhh...

then tersedar, hari2 yg berlalu terase kosong, hati semakin kering n iman semakin tak stabill..
rase menyesal yang teramat!! banyak mase abes mcm tu je................

lepas menyesal pasti rasa sedey, tak ske perasaan tuh!bile dah penat sedey n nangis, tanam semangat nk laksanakan azam n dekatkan diri ngan Allah.. but.... siklus yg tak de maknernye berlaku berulang-ulang...NYESAL-SEDEY-SEMANGAT-LALAI-LAGHO-NYESAL ...blablabla...


kesal n sedih~~

bukan senang untuk mendidik hati kite.. nk meninggalkan sesuatu yg kite dah biase dengannya bukanlah mudah, maklumlah dah jadi habit.. but kene jugak pakse diri, tarbiyah dzatiyah!!tarbiyah dzatiyah tu mmg penting..AMAT PENTING!!

kite perlu mendidik diri kite sendiri... jangan terlalu bergantung kat orang sekeliling... usrah, taklim n dll as back up.. yg paling penting diri sendiri kne kuat..kuat melawan nafsu n bisikan syaitan tuh...

dalam hati ini ade syaitan, apabila kita lalai maka keluarlah die untuk lebih melalaikan, apabila kite sentiasa mengingat Allah maka syaitan pon takot tuk menghampiri membisikkan bende2 yg melalaikan....

so,pembersihan hati perlu dijalan kan dengan bersungguh-sungguh!! salah satu carabersihkan hati, berzikir kepada Allah..zikir itu akan mendekatkan diri kita dengan Allah n membuat kite mengingati Allah selalu. dengan meningati Allah, hati kan menjadi tenang..

mari berzikir..

"maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan ingat kepadamu. bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu ingkar kepada-Ku."
al-baqarah:152

bile bace tafsir ayt ni, wahhh.. bestnyer Allah ingat kite!! tapi aku selalu lalai.:( mengingati Allah bile ade masalah, bukan sepanjang mase..:(..teroknyer.. ini dalah proses, makanya diriku perlu lebey berusaha!! (memujuk diri sendiri)

Yuk, bersama mengingati Allah, dan memperoleh rahmat n cinta Nya!!
mencintai Allah dan menjadi kekasihNya..tiada kekasih yg dapt mengarakkan awan, meniupkan angin, n melindungi diri kite sepenuhnye, melainkan Allah.. indahnye menjadi kekasih Allah...


hari2 yg berlalu, perbuatan yg telah dilakukan, ucapan yg telah diucapkan, perasan yang telah tersinggung....
bende2 ni smue kne recall balikk..

memuhasabah diri... bile kite muhasabah diri dengan sesungguhnya, inilah yang membawa kite kembali kepada Allah.. kmbali menyedari kesilapan yg dilakukan sepanjang masa, sepanjag hari, sepanjg kite hidup, dan memohon ampun kepadaNya seikhlasnya.. mohon ditunjukkan kejalan yg benar..mohon penghujung hidup yg baik..


bukan senang nk mentarbiyah diri.. terkadang airmata mengalir.. betapa susahnyer nk lawan kehendak, nafsu n bisikan syaitan!! tetapi bile dapat merase kemanisan iman itulah hadiah yg amat bernilai..


brusahe bersungguh2 mendidik diri, tak ley manjekan diri sangat ye cik dayah...

2 comments:

CiKin said...

jom sesame t.Dzatiah!!
byk sgt klemahan..
tpi nak bwak org....=(

myself said...

Slm kak z~

jom kita sama2 istiqamah dlm mentarbiyyah diri sendiri.xsenang tp xmustahil.seribu langkah bermula dgn 1 langkah.:)

jgn sedih2, yg berlalu jdkan pengajaran tuk kita~